Inman Aligner- Avtagbar estetisk skena

Tandreglering och Tandställning kan låta skrämmande och förknippas med synlig räls som man måste ha fastsittande i minst 2 år. Fastsittande tandställning är jobbig att sköta om, att äta med och att rengöra. Förutom de praktiska besvären är den traditionella tandställningen inte vacker att titta på.

Nu har det äntligen kommit en tandställning som gör att man slipper alla de problem man förknippar med den traditionella tandställningen. Den nya metoden heter Inman Aligner och gör det möjligt att få ett nytt leende på bara 6 -16 veckor. Inman Aliger är uttagbar, diskret, behandlingen går snabbt och tandställningen använder man bara 16- 20 timmar per dygn.

Vad är en Inman Aligner?

Inman Aligner är en enkel avtagbar tandställning för att korrigera trångställda och snedställda fronttänder snabbt och säkert. Den fungerar lika bra som fristående behandling som inledande behandling inför fortsatt kosmetisk tandvård med fast tandställning eller skalfasadsterapi.

Så här fungerar den?
Inman Aligner har nickeltitanfjädrar som via två motstående bågar varsamt flyttar tänderna till deras nya positioner genom samverkande tryck- och dragkrafter. De svaga krafterna är verksamma under hela tiden som tänderna förflyttar sig. Därför är Inman Aligner så snabb. Bilden nedan visar “klämeffekten” av de två bågarna över fronten.

aligner

Hur lång är behandlingstiden med Inman Aligner?
De flesta fall kan avslutas inom 6-18 veckor. Din Inman Alignertandläkare kan ge dig en realistisk tidsplan. För lämpliga fall är Inman Aligner oftast en snabbare metod än andra alternativa tandregleringsbehandlingar.
Vad innebär en behandling med Inman Aligner?
Avtryckstagning för framställning av din skräddarsydda Inman Aligner.
Inpassning av Inman Aligner.
Använd Inman Aligner 16-20 timmar per dag
Regelbundna kontroller hos tandläkare varannan till var 3:e vecka.
Som vid all annan tandreglering måste slutresultatet hållas på plats-retineras. Detta görs med en s.k retainer, antingen i form av en retainertråd fastlimmad på insidan av tänderna eller med en avtagbar genomskinlig skena.

tandreglering-content-new

Vad kostar det?

– Konsultation kostar 500 kr. Röntgen ingår, det tar 30-45 min,
– Fullständig utredning kostar 3000 kr. 2 besök. All röntgen, fotografering samt gipsmodeller ingår.
– Den totala kostnaden för tandreglering med Inman Alinger är SEK 17000-20000 beroende på hur stort problemet är. I den totala kostnaden ingår utredning, behandling, 1 års uppföljning och tandblekning här på kliniken.
– Fasta tandregleringen kan kosta från SEK 5000-45000, beroende på fel och tiden det tar att lösa problemet.

Information till patient som fått tandställning

Det ska inte göra ont att ha tandställning, men oftast kan det kännas ömt och obekvämt under första veckan efter att tandställningen har satts in eller några dagar efter det att tandställningen justerats. Det kan också hända att du får skavsår på tungan och på kindernas eller läpparnas insida precis i början av en behandling. Detta kan du lindra genom att sätta vax på tandställningen.

Naturligtvis ska du inte själv ändra på din tandställning. Om något lossnar, om vaxet inte hjälper eller om du undrar över någonting måste du höra av dig till din tandläkare. Det är också viktigt att du kommer på de regelbundna kontrollerna, annars riskerar du att något blir fel och att behandlingen tar längre tid.
Undvik hårda, sega och klibbiga saker
När du genomgår den här typen av behandling krävs det att du borstar tänderna väldigt noga. Matrester och beläggningar samlas nämligen mycket lätt kring bågar och fästen. Tandställningen klarar normal tuggning, men du kanske ändå kan bli tvungen att ändra dina ”matvanor” något. Du får undvika att äta sådant som är segt och klibbigt, till exempel kola, så riskerar du inte att de tunna stålbågarna böjs. Du måste också försöka att låta bli att bita i hårda saker, till exempel äpplen och morötter, som annars kan göra att de fastklistrade fästena lossnar.
För att det ska bli ett bra resultat är det viktigt att komma ihåg att det är du och vi tillsammans som genomför en behandling. Vi står för tandställning, justering, rådgivning och andra åtgärder – du har hand om den dagliga skötseln. Skulle något inte stämma i munnen eller om du har någon fråga, var god och hör av dig snarast till kliniken.